Sjekkliste for test av hastighet mot internett.
Her er noen sjekkpunkter hvis man har problem med hastighet mot internett.
Husk at du måleledig kapasitet på linja. Det er derfor viktig at av annen trafikk mot internett avsluttes før testen. Test fra sider som nettfart.no eller speedtest.net måler ikke med annen trafikk som går på linja samtidig.

Er pc koblet til modemet med kabel? 
Dersom du er koblet opp mot internett via en trådløs ruter kan denne være med å påvirke hastigheten. Trådløse nettverk klarer sjelden å overføre den kapasiteten du får inn til modemet videre til pc, nettbrett eller smarttelefon.

Har du slått av brannmur/viruskontroll? 
Brannmur og  viruskontroll vil kunne påvirke hastigheten og i verste fall kunne blokkere tilgangen mot internett.

Har du flere pc’er, nettbrett eller smarttelefoner tilkoblet samtidig? 
Dersom du har flere enheter som har trafikk gående mot internett vil dette kunne påvirke hastigheten som måles. 

Har ditt utstyr flere programmer i gang samtidig? 
Spesielt programmer for fildeling og streaming av musikk og video kan påvirke hastigheten. Dette er programmer som kan kjøre i bagrunn og derfor ikke merkes. 

Sjekker du mot riktig adresse? 
For riktigst mulig resultat benytt Post- og Teletilsynets hastighetsmåler: www.nettfart.no. Nettfart måler tilgjengelig båndbredde mot det punktet som de fleste norske tilbydere har en god tilkobling til; det norske knutepunktet, NIX, som drives av Universitetet i Oslo.

Er din pc fri for virus eller spion-programmer?
Virus og spyware kan skade maskinen og ta mye kapasitet. Dermed blir både maskinen tregere og bredbåndkapasiteten dårligere.
 
Har du en gammel pc eller en dårlig vedlikeholdt pc?
En gammel pc eller en dårlig vedlikeholdt pc med masse programmer installert vil kunne gi dårlige resultater uavhengig om du har alt ovenfor i orden. Ta testen med en annen pc og sammenlign resultatet.